Blog

Incremental Backup Restore İşlemi

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Sizlere Yedekleme Ayarları konu başlığı altında WHM üzerinden sunucuda yedekleme ayarlarının nasıl yapılacağını daha önce anlatmıştım.Incremental yedekleme sisteminden nasıl yedeğin restore edileceğini bu makale ile sizlere anlatacağım.

 

Burada dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunmaktadır.Öncelikle silip tekrar restore edeceğimiz hesabın hangi ip adresi üzerinde çalıştığını List Accounts bölümünden kontrol etmemiz gerekir.List Accounts bölümünde gördüğümüz ip adresi ile Basic cPanel&WHM Setup kısmında Basic Config altındaki ip adresi aynı ise eğer restore işleminden sonra sitemize kesintisiz olarak erişim sağlayabiliriz.Ancak Basic cPanel&WHM Setup kısmındaki ip adresi ile List Accounts kısmındaki ip adresi farklı ise hesabı bu şekilde restore edersek ip adresi değişeceği için restore işleminden sonra yeni ip adresi oturana kadar sitemize erişim sağlayamayız.Çünkü yeni bir hesap açıldığında ya da yedeklerden bir hesap restore edildiğinde çalışacağı ip adresi Basic cPanel&WHM Setup bölümünde kayıtlı ip adresidir.Örneğin Basic cPanel&WHM Setup bölümünde kayıtlı olan ip 192.168.1.1 ancak sizin sitenizin çalıştığı ip adresi 192.168.1.10 ise hesabı silip tekrar restore ettiğimizde sitenizin yeni ip adresi 192.168.1.1 olur ve bu ip oturana kadar erişim sağlanamaz.Bu durumun önüne geçmek için hesabı silmeden önce Basic cPanel&WHM Setup kısmındaki ip adresini sizin sitenizin çalışmış olduğu ip adresi ile değiştirip kaydetmeniz gerekir.

Bu işlemden sonra hesabı restore ettiğimizde açılan hesap girmiş olduğumuz ip üzerinde açılacaktır ve sitenizin ip adresi değişmemiş olacaktır.Burada unutmamanız gereken diğer konu tüm işlemler tamamlandıktan sonra Basic cPanel&WHM Setup kısmındaki ip adresini tekrar eski hali ile kaydetmektir.Eğer bu işlemi unutursanız yeni açılan bir hesap sizin sitenizin çalıştığı ip de açılacağı için o ip üzerinde artık sadece sizin siteniz değil birden fazla site çalışmış olur.

Bir hesabı silip tekrar restore etmeden önce yukarıdaki iletmiş olduğum adımları yerine getirmişseniz eğer artık hesabı silip tekrar restore edebilirsiniz.Bunun için;

Eğer SSH üzerinden komut ile hesabı silmediyseniz öncelikle hesabı silmemiz gerekir. WHM’ye login olduktan sonra sol taraftaki arama kısmına Terminate An Account yazıp gelen sekmeye tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir.

Bu bölümden silmek istediğiniz hesabı seçerek Terminate butonuna bastığınızda hesap kalıcı olarak silinecektir.Silme işlemi tamamlandıktan sonra sunucu üzerindeki yedek dosyasından restore işlemini başlatabilirsiniz.

WHM’de sol menüdeki arama kısmına Restore Backups yazıp gelen sekmeye tıkladığınızda,karşınıza daha önce yapmış olduğunuz yedek ayarlamalarına göre Daily-Weekly-Monthly olarak seçenekler gelecektir.(Siz hangilerini seçmişseniz sadece o seçenekler görünür.)Buradan hangi yedeği restore etmek istiyorsanız eğer o bölüme giriş yapmanız gerekir.İlgili bölüme giriş yaptığınızda karşınıza resimdeki gibi bir sayfa gelecektir.

Burada yapmanız gereken karşınıza gelen kullanıcı listesinden silmiş olduğunuz hesabın kullanıcı ismini seçmektir.İlgili kullanıcıyı seçtikten sonra alt kısımdaki seçilebilir bilgilerden;

Recreate Account => Seçili

Restore Sub-domains Entries => Seçili

olması gerekir. Bu iki seçenek dışındaki diğer seçeneklerde bir değişiklik yapmadan Start Restore dediğinizde artık sunucu üzerindeki o yedek dosyası bulunarak ilgili hesap restore edilmeye başlanacaktır.Restore işlemi tamamen bittiğinde List Accounts bölümünden ilgili hesabı görebilirsiniz.Domain adresine giriş yaptığınızda son alınan yedek ile hesabın tekrar aktif olduğunu görebilirsiniz.

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra size makalemin başında belirtmiş olduğum ip değişikliğini yaptıysanız eğer, eski ip ile tekrar değişiklik yapmayı unutmayınız.

İyi çalışmalar.

Pin It

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile